Nevidím co vidíš ty, ani nevím ,co víš ty.
/Peter Chelsom a Adrian Dunbar/

Púpavová kúra

2. dubna 2010 v 16:44 |  Poraďme si navzájom - rady pre zdravie
púpava


PÚPAVA

Listy púpavy lekárskej obsahujú veľa provitamínu A a vitamíny C a B2. Púpava sa používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, pri žalúdočných a tráviacich ťažkostiach. Stimuluje látkovú výmenu. Pomáha pri črevnom katare a dokonca aj pri cukrovke.
Pri jarnej únave si z jeho listov môžeme pripraviť osviežujúci šalát.

Čerstvo nazbierané listy (najlepšie ešte svetlozelené) poriadne umyjeme, zalejeme vlažnou vodou a necháme lúhovať 30 minút, aby sa odstránila ich horkosť. Potom z nich bežným spôsobom pripravíme šalát. Takto upravené ich môžeme zmiešať aj do rôznych jarných zeleninových šalátov.




PÚPAVOVÁ KÚRA

Okrem toho, že sa táto rastlinka často používa pri ochoreniach žlčníka a pečene, má aj prečisťujúce účinky na krv. Pomáha zmierňovať akné, svrbenie kože a rôzne kožné vyrážky. Tieto účinky majú najmä korene púpavy, ktoré v čerstvom i vysušenom stave majú aj potopudné a močopudné účinky. Koreň sa zbiera na jar alebo na jeseň.
Ako na to: Polievkovú lyžicu zmesi vňate a koreňov púpavy zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Scedené pijeme 3x denne po jednej šálke. Túto kúru môžeme kombinovať so žihľavovou kúrou obdeň.


DETSKÝ LIKÉR Z PÚPAVOVÝCH LISTOV

Dieťaťu sa doporučuje podávať denne za likérový pohárik.
Potrebuje: 15 g čerstvých (ale môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trochu medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu., 10 g rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamómu a koriandra, 100 ml medu a 1 l jablčnej šťavy.

Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu.


/Tieto recepty nemám overené, preto ,ak ich niekto uvaríte ,budem rada , ak sa podelíte so svojimi postrehmi./
Osobne robím čaj z jarnej, mladej žihlavy a šalát z púpavy.Čím sú listy čerstvejšie, tým horčinu vôbec nie je cítiť.Veľmi sa mi osvedčilo umyté listy pokvapkať  citronom.Je to chutné.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Halina Halina | 16. srpna 2012 v 0:35 | Reagovat

najlepsie co mozeme pre seba urobit pouzivat prirodu ktora nam pomaha pre zdravie (aj zvierata si vedia same pomoct a vedia ktoru zelen pouzit aby si pomohli priroda to tak zariadila!)No nie vsetci to chceme akceptovat a napchavame sa liekmi co je velka chyba!!!Pouzivajme to co nam priroda ponuka ak chceme aby nam zdravie sluzilo!!!!!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama