Nevidím co vidíš ty, ani nevím ,co víš ty.
/Peter Chelsom a Adrian Dunbar/

Likér z čiernej Bazy

2. dubna 2010 v 16:43 |  Poraďme si navzájom - rady pre zdravie


baza čierna3

baza čierna2


baza čierna

Baza čierna je liečivá, ozdobná a v každom smere úžitková rastlina. Rozmanité použitie nachádza v kuchyni a v bylinkárstve. Používajú sa kôra, kvety, kôstkovičky a dreň.

Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Faktory tohto účinku sú v plodoch obsiahnuté vitamíny C a B. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek ľudského konzumenta.
Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

LIKÉR Z ČIERNEJ BAZY

Je vhodný najmä na čistenie krvi a ciev, no má blahodarné účinky na nervy, chrbticu či kĺby. Potrebujeme: 2,5 kg plodov čiernej bazy, 2 vanilky alebo vanilínový cukor, 1kg kryštálového cukru, 1 litra rumu či iného kvalitného alkoholu.
Ako na to: Bazu opláchneme, zalejeme 2 a 1 l vody a na miernom ohni 1 hodinu varíme. Zmes necháme 24 hodín odstáť, potom scedíme. Do šťavy pridáme vanilku a cukor. Všetko znovu varíme pol hodinu a po vychladnutí prilejeme rum. Poriadne premiešame, nalejeme do fliaš a dobre uzavrieme.
Likér užívame dva týždne po malom poháriku ráno a večer. Potom 14 dní vynecháme a znovu po dvoch týždňoch začneme užívať.

SEKT z KVETOV BAZY
Koncom mája sa vloží približne 10 stredne veľkých, plne rozkvitnutých kvetenstiev s 5 litrami vody, 500g (hnedého) cukru a dvomi na plátky nakrájanými, nevytlačenými citronmi najlepšie do demižónu, ktorý sa zavrie vatovou zátkou. Tento základ sa nechá 2 až 3 týždne na svetlom, teplom mieste odstáť a kvasiť. Za normálnych podmienok by malo kvasenie spontánne začať po asi štyroch dňoch vplyvom kvasných spór prítomných na kvetoch. V prípade, že nezačne, môže sa na jeho aktivizáciu pridať za špičku noža vínnych kvasiniek. (Ak sa nechce alebo nemôže dočkať kvasenie, môže sa prestať aj pri bazovej malinovke). Keď odznie najsilnejšia tvorba oxidu uhličitého, je čas odcediť mladý sekt, pričom sa osvedčila kaskáda cedidla, sita a vyvarenej bavlnenej plienky a a plniť do hrubostenných (najlepšie vínových) fliaš. Fľaše sa musia pevne zaštupľovať korkovým štupľom a štupeľ drôtom pevne zaistiť, pretože kvasenie sa vo fľašiach okamžite nezastaví a vzniká pritom značný tlak. Naplnené fľaše sa skladujú rovno, v chlade a tme. Najlepšie chutí sekt v prvých štyroch mesiacoch, keď sa pracovalo hygienicky vydrží aj dlhšie.


SIRUP Z KVETOV BAZY
2 l vody prevaríme a necháme vychladnúť. Do 4 l fľaše dáme 15-20 umytých bielych kvetov bazy a zalejeme prevarenou vodou. Necháme vyluhovať 24 hod. Potom vodu scedíme a do vody pridáme 1,5 kg kryštálového cukru a 8 gr kyseliny citronovej. Naplníme do fliaš a uzatvoríme.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama