Nevidím co vidíš ty, ani nevím ,co víš ty.
/Peter Chelsom a Adrian Dunbar/

Duben 2010

Žihľavová kúra

2. dubna 2010 v 16:45 Poraďme si navzájom - rady pre zdravie
žihľava

ŽIHĽAVOVÁ KÚRA

Žihľava sa používa najmä pri reumatických problémoch,bolestiach a zápaloch kĺbov, pri problémoch s prostatou (v tomto prípade sa používa extrakt z koreňa). Žihľavový čaj zlepšuje tepenné prekrvenie. Najúčinnejšia je však táto bylina ako prostriedok na čistenie krvi. Najvhodnejšie sú na tento účel mladé čerstvé výhonky. V 100g je až 200miligramov vitamínu C - teda 4 krát viac ako v citrónoch!
Ako na to: Dve kávové lyžičky najemno nasekanej mladej žihľavy zalejeme na 20 až 30 sekúnd mierne vriacou vodu. Potom rýchlo scedíme. Sušené listy necháme lúhovať 3 až 5 minút. Pijeme 1 liter nálevu po malých šálkach počas dňa. Kúru je vhodné držať aspoň dva týždne.


ŽIHĽAVOVÝ SIRUP

Je všeobecný posilňujúci prostriedok,, ktorý má zároveň aj prečisťujúce účinky na organizmus.

Potrebujeme:
200-250 g čerstvej alebo sušenej žihľavy (samozrejme, čerstvá je lepšia)
400 g cukru

Žihľavu zalejem 1,5 l vody a necháme lúhovať z večera do rána. Ráno scedíme, pridáme cukor a varíme až do hustoty medu. Užívame 3-4 polievkové lyžice sirupu denne.

Púpavová kúra

2. dubna 2010 v 16:44 Poraďme si navzájom - rady pre zdravie
púpava


PÚPAVA

Listy púpavy lekárskej obsahujú veľa provitamínu A a vitamíny C a B2. Púpava sa používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, pri žalúdočných a tráviacich ťažkostiach. Stimuluje látkovú výmenu. Pomáha pri črevnom katare a dokonca aj pri cukrovke.
Pri jarnej únave si z jeho listov môžeme pripraviť osviežujúci šalát.

Čerstvo nazbierané listy (najlepšie ešte svetlozelené) poriadne umyjeme, zalejeme vlažnou vodou a necháme lúhovať 30 minút, aby sa odstránila ich horkosť. Potom z nich bežným spôsobom pripravíme šalát. Takto upravené ich môžeme zmiešať aj do rôznych jarných zeleninových šalátov.




PÚPAVOVÁ KÚRA

Okrem toho, že sa táto rastlinka často používa pri ochoreniach žlčníka a pečene, má aj prečisťujúce účinky na krv. Pomáha zmierňovať akné, svrbenie kože a rôzne kožné vyrážky. Tieto účinky majú najmä korene púpavy, ktoré v čerstvom i vysušenom stave majú aj potopudné a močopudné účinky. Koreň sa zbiera na jar alebo na jeseň.
Ako na to: Polievkovú lyžicu zmesi vňate a koreňov púpavy zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Scedené pijeme 3x denne po jednej šálke. Túto kúru môžeme kombinovať so žihľavovou kúrou obdeň.


DETSKÝ LIKÉR Z PÚPAVOVÝCH LISTOV

Dieťaťu sa doporučuje podávať denne za likérový pohárik.
Potrebuje: 15 g čerstvých (ale môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trochu medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu., 10 g rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamómu a koriandra, 100 ml medu a 1 l jablčnej šťavy.

Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu.


/Tieto recepty nemám overené, preto ,ak ich niekto uvaríte ,budem rada , ak sa podelíte so svojimi postrehmi./
Osobne robím čaj z jarnej, mladej žihlavy a šalát z púpavy.Čím sú listy čerstvejšie, tým horčinu vôbec nie je cítiť.Veľmi sa mi osvedčilo umyté listy pokvapkať  citronom.Je to chutné.

Likér z čiernej Bazy

2. dubna 2010 v 16:43 Poraďme si navzájom - rady pre zdravie


baza čierna3

baza čierna2


baza čierna

Baza čierna je liečivá, ozdobná a v každom smere úžitková rastlina. Rozmanité použitie nachádza v kuchyni a v bylinkárstve. Používajú sa kôra, kvety, kôstkovičky a dreň.

Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Faktory tohto účinku sú v plodoch obsiahnuté vitamíny C a B. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek ľudského konzumenta.
Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

LIKÉR Z ČIERNEJ BAZY

Je vhodný najmä na čistenie krvi a ciev, no má blahodarné účinky na nervy, chrbticu či kĺby. Potrebujeme: 2,5 kg plodov čiernej bazy, 2 vanilky alebo vanilínový cukor, 1kg kryštálového cukru, 1 litra rumu či iného kvalitného alkoholu.
Ako na to: Bazu opláchneme, zalejeme 2 a 1 l vody a na miernom ohni 1 hodinu varíme. Zmes necháme 24 hodín odstáť, potom scedíme. Do šťavy pridáme vanilku a cukor. Všetko znovu varíme pol hodinu a po vychladnutí prilejeme rum. Poriadne premiešame, nalejeme do fliaš a dobre uzavrieme.
Likér užívame dva týždne po malom poháriku ráno a večer. Potom 14 dní vynecháme a znovu po dvoch týždňoch začneme užívať.

SEKT z KVETOV BAZY
Koncom mája sa vloží približne 10 stredne veľkých, plne rozkvitnutých kvetenstiev s 5 litrami vody, 500g (hnedého) cukru a dvomi na plátky nakrájanými, nevytlačenými citronmi najlepšie do demižónu, ktorý sa zavrie vatovou zátkou. Tento základ sa nechá 2 až 3 týždne na svetlom, teplom mieste odstáť a kvasiť. Za normálnych podmienok by malo kvasenie spontánne začať po asi štyroch dňoch vplyvom kvasných spór prítomných na kvetoch. V prípade, že nezačne, môže sa na jeho aktivizáciu pridať za špičku noža vínnych kvasiniek. (Ak sa nechce alebo nemôže dočkať kvasenie, môže sa prestať aj pri bazovej malinovke). Keď odznie najsilnejšia tvorba oxidu uhličitého, je čas odcediť mladý sekt, pričom sa osvedčila kaskáda cedidla, sita a vyvarenej bavlnenej plienky a a plniť do hrubostenných (najlepšie vínových) fliaš. Fľaše sa musia pevne zaštupľovať korkovým štupľom a štupeľ drôtom pevne zaistiť, pretože kvasenie sa vo fľašiach okamžite nezastaví a vzniká pritom značný tlak. Naplnené fľaše sa skladujú rovno, v chlade a tme. Najlepšie chutí sekt v prvých štyroch mesiacoch, keď sa pracovalo hygienicky vydrží aj dlhšie.


SIRUP Z KVETOV BAZY
2 l vody prevaríme a necháme vychladnúť. Do 4 l fľaše dáme 15-20 umytých bielych kvetov bazy a zalejeme prevarenou vodou. Necháme vyluhovať 24 hod. Potom vodu scedíme a do vody pridáme 1,5 kg kryštálového cukru a 8 gr kyseliny citronovej. Naplníme do fliaš a uzatvoríme.